Snel naar
Inhoud

Barbecue tips

Een goede voorbereiding is het halve werk

  

Hieronder hebben wij voor u een aantal tips op een rijtje gezet, die elke barbecue tot een succes maken. Lees ze even door voordat u aan de barbecue begint en het kan niet meer misgaan!

1.  Steek de barbecue tijdig aan, tenminste 1 uur van tevoren

2.  Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaatst u aanmaakblokjes, die u vervolgens aansteekt. Volg de aanwijzingen op de     verpakking. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.

3. Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te   grillen.

4. Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoeft u de barbecue niet opnieuw aan te steken.

5. Geef het vlees de tijd om bruin te worden; teveel draaien is niet goed.

6. Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het vlees sappiger.

7. Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.

8. Voordat u het roostert dient gemarineerd vlees goed droog gedept te worden met keukenpapier.

9. Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; er verschijnt vocht, dat het bruin worden bemoeilijkt.

10. Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Even later gaat dat vanzelf.

11. Op een houtskoolbarbecue moet het vlees  dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste geroosterd worden. Ga uit van onderstaande volgorde en let goed op de kleur:

  • rundvlees (biefstuk): rood/rose (48-55 graden)
  • kalfs- en lamsvlees, spiesen: rose/gaar (58-65 graden)
  • varkensvlees en papilottes: helemaal gaar (65 graden)
  • voorgegaarde producten zoals worstjes, spareribs, kipproducten en kebabs

12. Bij een barbecue met verstelbaar rooster kunt u de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voorgegaard vlees kan dichter  bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.

13. Werkt u met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.

14. Voor de gasbarbecue geld dat de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst.

Bewaartips voor uw vlees

- Sla het vlees direct na thuiskomst op in de koeling of diepvriezer. Wanneer het vlees dezelfde of de volgende dag wordt gebruikt kan het in de koeling worden bewaard.

- Ingevroren vlees haalt u de avond daarvoor uit de diepvries en laat u in de koelkast ontdooien.

- Houd het vlees zo lang mogelijk in de koelkast. Zo voorkomt u dat vlees dat uiteindelijk niet opgaat, onnodig lang in de (warme) buitenlucht ligt.

- Leg het vlees nooit in de zon.

- Kip en varkensvlees dient u altijd helemaal gaar op te eten.

- Leg bereid vlees nooit bij rauw vlees, maar gebruik hiervoor altijd schone schalen.